Hoe ver kan je gaan?

Ik heb in de special al laten zien dat er diverse afwijkingen kunnen voorkomen op duiten maar natuurlijk ook op andere munten. Aan de hand van onderstaande voorbeelden wil ik laten zien hoe ver men kan gaan in het verzamelen van duiten. Als voorbeeld is een duit genomen van de provincie Overijssel uit 1628. Dit is een zeer veel voorkomend jaartal welke men al kan aanschaffen voor slechts enkele euro's. Omdat het jaartal 1628 zo veel voor komt zijn er ook zeer veel stempels gemaakt om al deze duiten te kunnen slaan. Juist hier ligt een kans om een bescheiden speciaal verzameling alleen van dit jaartal te beginnen. Wij zullen ons hier alleen eens concentreren op de zijde met de tekst en het jaartal.

Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant A: TRAS / ISVLA / .NIA. / 1628

Er staan alleen punten voor en achter NIA
Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant B: TRAS / ISVLA / .(N)IA. / 1628

Als variant A maar nu is de N in NIA gespiegeld!
Helaas geen afbeelding beschikbaar
Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant C: (omega) / TRAS / ISVLA / .NIA. / 1628

Er staat nu een Latijns omega teken boven TRAS, dit teken wordt gebruikt om aan te geven dat er TRANS (over) werd bedoeld. Verder valt op dat het onderste deel van het cijfer 8 een stukje mist. Door gebreken zoals deze kunnen in het verleden de zogenaamde niet bestaande jaartallen zijn ontstaan door verkeerd lezen. Zo zijn bijvoorbeeld de niet bestaande jaartallen 1626 en 1629 in het leven geroepen.
Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant D: .(omega). / TRAS / ISVLA / .NIA. / 1628

Het omega teken boven TRAS staat nu tussen twee punten, op de scan is dit niet goed te zien maar op de originele munt wel. Dit omega teken wordt gebruikt om aan te geven dat er TRANS (over) werd bedoeld.
Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant E: (omega) / TRAS / ISVLA / ()NIAo / 1628

Achter NIA staat nu geen gesloten punt maar een open punt. Het linker gedeelte van de munt is helaas gesleten. Mogelijk staat voor NIA een zelfde open punt.
Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant F: TRAS / ISVLA / .NIA. / 162

In dit stempel is de stempelsnijder het laatste cijfer van het jaartal vergeten. Er staat nu alleen 162.
Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant G: .(omega) / TRAS / ISVLA / .NIA. / 1628

Er staat nu alleen links een punt naast het Latijnse omega teken.
Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant H: (omega) / TRAS / ISVLA / .NIAo / 1628

Deze variant staat ook in de special afgebeeld. Het jaartal was eerst gemaakt als 1228. Later heeft de stempelsnijder wel het correcte jaartal aangebracht maar de 2 is onder de 6 zichtbaar gebleven. Verder valt op dat links van NIA een gesloten punt staat en rechts een open punt.
Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant I: TARS / ISVLA / .NIA. / 1628

De stempelsnijder heeft hier TRAS foutief als TARS in het stempel gemaakt.
Helaas geen afbeelding beschikbaar
Duit Overijssel type OVE.11

Voorzijde variant J: .TRAS / ISVLA / NAI.

De stempelsnijder heeft hier NIA foutief als NAI in het stempel gemaakt. Verder valt op dat er een punt voor TRAS staat wat op dit type voor het eerst voorkomt.

Hier boven heb ik laten zien dat een ogenschijnlijk identieke duit toch heel verschillend kan zijn. Mij zijn onder andere de bovenstaande varianten bekend maar het is wel zeker dat er nog meer bestaan. De meeste mensen zullen echter genoegen nemen met het aanschaffen van slechts 1 exemplaar om alleen een nog ontbrekend jaartal in hun bezit te krijgen. Als het verzamelen op jaartal te kostbaar wordt, men moet vaak alleen de nog hele dure jaren hebben, dan ligt er toch nog een wereld voor u open. Zoals men wel eens zegt: het verzamelen begint daar, waar de catalogus ophoud.